Incluzio Hollands Kroon/Wat we doen/18+ en Wmo/Wat moet je regelen als je 18 wordt?

Wat moet je regelen als je 18 wordt?

Wat moet je regelen als je 18 wordt?

Word je binnenkort 18? Dan gaan er wat zaken veranderen en zijn er wat dingen die je moet regelen. Vanaf je 18e ben je zelf financieel verantwoordelijk. Ook moet je verplicht een zorgverzekering afsluiten.

Hieronder hebben wij een aantal onderwerpen uitgelicht waar je aan moet denken als je 18 wordt.

Op de website van de Rijksoverheid staat nog veel meer informatie over wat je moet regelen als je 18 jaar wordt.

18 jaar worden (Rijksoverheid)
Illustratie huis

Inschrijven voor een huurwoning

Via Woonmatch kop van Noord Holland kun je je inschrijven voor een sociale huurwoning in de gemeenten Hollands Kroon, Schagen, Hoorn, Alkmaar, Purmerend, Edam-Volendam en Waterland. Ook als je niet direct op zoek bent naar een huurwoning, is het wel slim om je alvast in te schrijven. Als je staat ingeschreven bij een woningcorporatie bouw je punten op. Als er meerdere mensen geïnteresseerd zijn in een woning, heeft degene met de meeste punten voorrang.

> Woonmatch kop van Noord Holland
Illustratie Zorgverzekering

Zorgverzekering afsluiten

Iedereen vanaf 18 jaar moet verplicht een eigen zorgverzekering hebben. Een zorgverzekering afsluiten, regel je online. Je kiest zelf bij welke verzekeraar je dit doet. Je betaalt een vast bedrag per maand voor je zorgverzekering (premie).

Zorg dat je binnen een maand na je verjaardag een zorgverzekering hebt afgesloten.

Illustratie geld

Zorgtoeslag aanvragen

Zorgtoeslag is een bedrag wat je van de belastingdienst kunt krijgen om je zorgverzekering mee te betalen. De hoogte van de zorgtoeslag is afhankelijk van onder andere je inkomen. Je vraagt zorgtoeslag aan via Dienst Toeslagen.

> Zorgtoeslag aanvragen
Illustratie DigiD

DigiD aanvragen

Met DigiD laat je zien wie je bent als je online zaken regelt met de overheid. Zo heb je het nodig om studiefinanciering aan te vragen en om je keuze in het Donorregister vast te leggen. Vraag je DigiD op tijd aan. Het duurt ongeveer drie weken voordat je het kunt gebruiken.

> DigiD aanvragen
Illustratie Hart

Orgaandonatie

Vanaf je 18e verjaardag wordt je automatisch ingeschreven in het Donorregister met ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Wil je geen donor zijn? Of wil je een andere keuze maken? Dan moet je dit zelf aanpassen in het Donorregister.

> Donorregister
Illustratie spaarvarken

Geld- en bankzaken

Vanaf je 18e mag je zelf een bankrekening openen. Misschien had je al een jongerenrekening. Of een andere bankrekening die je ouders voor jou hebben geopend. Vanaf je 18e ben je zelf verantwoordelijk voor deze rekeningen. Meestal stuurt de bank je hierover een brief voordat je 18 wordt.

 

Illustratie Stemmen

Stemmen

Vanaf je 18e mag je stemmen als er verkiezingen zijn. Bijvoorbeeld bij Tweede Kamerverkiezingen of gemeenteraadsverkiezingen. Je bent niet verplicht om te stemmen, maar het is wel belangrijk. Met jouw stem, bepaal je namelijk mee over de toekomst.

Illustratie Proosten

Alcohol

Vanaf je 18e mag je alcohol drinken, kopen en bij je hebben. Als je alcohol wilt kopen, moet je je legitimatie bij je hebben. De verkoper kan hier naar vragen. Koop nooit alcohol voor iemand die nog geen 18 is, daar kun je een boete voor krijgen.