Hulp bij scheiding

Wanneer mensen uit elkaar gaan, brengt dit veel emoties met zich mee. En komt veel op je af. Een onrustige en onzekere periode waarin er veel geregeld moet worden en er belangrijke beslissingen moeten worden genomen. Denk aan praktische dingen, de financiën en natuurlijk de kinderen. Het is soms best even zoeken hoe je daar zo goed mogelijk vorm aan kunt geven. En soms kun je daar ook hulp bij gebruiken. Wij bieden hulp bij scheiding wanneer ouders er niet uit komen, en dit in de thuissituatie spanningen oplevert.

Scheiden campagne: omdat jullie altijd ouder van jullie kind blijven

Ondersteuning

Naast de praktische zaken die er geregeld moeten worden, is een scheiding ook emotioneel zwaar. Gevoelens van boosheid, verdriet, opluchting, angst en onzekerheid kunnen elkaar in een snel tempo afwisselen. In deze achtbaan moet je echter wel belangrijke beslissingen nemen over de toekomst.

Is dit herkenbaar en wil je (emotionele) ondersteuning gedurende het scheidingsproces? Dan kan je misschien terecht bij een vriend/vriendin of iemand anders uit uw omgeving die je vertrouwt. Ook kan de huisarts en de praktijkondersteuner van de huisarts (POH) hierbij helpen. Zij kunnen, als dat nodig is, ook doorverwijzen voor meer specialistische hulp.

Heb je behoefte aan een luisterend oor op afstand, via mail, chat of telefoon? Dan kun je 24 uur per dag terecht bij de luisterlijn www.deluisterlijn.nl – 088 0767 000.

Wijkteam

Je kunt met hulpvragen ook terecht bij het wijkteam. Bijvoorbeeld over de opvoeding van jullie kinderen of voor praktische hulp voor jezelf. Er zijn verschillende vormen van (jeugd)hulp mogelijk als een scheiding moeilijk verloopt, voor ouders en voor kinderen. Het wijkteam denkt met jullie mee wat de beste oplossing is voor jullie situatie.

> Wijkteams

Spreekuur

Heb je vragen of hulp nodig bij de regelzaken rondom de scheiding? Of andere praktische, juridische vragen? Dan kun je naar het gratis spreekuur van het Juridisch Loket in Wieringerwerf.

Online training

De online training van Villa Pinedo is speciaal voor ouders in scheiding en hun kinderen. In 6 hoofdstukken komen alle thema’s rondom een scheiding aan bod. Je krijgt tips en verhalen van kinderen en adviezen van een kindertherapeut. Daarnaast is er een online werkboek met oefeningen. De hele training is gratis te volgen voor gescheiden ouders die in de gemeente Hollands Kroon wonen. Je volgt de training vanuit huis en bepaalt je eigen tempo.

> Online training

Ouderbijeenkomst

vier keer per jaar wordt er een bijeenkomst georganiseerd waarin je als ouder mee wordt genomen in een ervaringsverhaal van een jongere, die zelf een scheiding heeft meegemaakt. Op deze manier krijgen ouders en hun netwerk een inkijkje in het hoofd en hart van kinderen tijdens en na een scheiding. 

> Agenda bijeenkomsten

Scheidingsplein

Scheidingsplein.nl is een initiatief van 15 gemeenten in Noord-Holland. Je vindt hier veel informatie over wat er allemaal komt kijken bij een scheiding en welke instanties in Hollands Kroon je hierbij kunnen helpen. De volgende onderwerpen worden hier uitvoerig besproken:

  1. Scheiden stap voor stap (stappenplan)
  2. Tips om goed voor je kinderen te zorgen bij een scheiding
  3. Ondersteuning voor ouders en kinderen
  4. Geldzaken
  5. Juridische zaken
  6. (Online) trainingen
Scheidingsplein