Hulp bij huishouden

Resultaatgericht indiceren in Hollands Kroon: persoonlijker, eerlijker, toekomstgerichter

Hulp bij het huishouden is bedoeld om inwoners te ondersteunen bij wat ze zelf niet meer kunnen. Dat laatste is belangrijk: wat kan iemand zelf nog? In de praktijk blijkt dat veel inwoners zelf nog kleine huishoudelijke klusjes in huis kunnen doen. Denk aan keukenkastjes schoonmaken of stoffen. Dat is ook nog eens heel goed om de vitaliteit bij het ouder worden te behouden.

Meestal is er ook wel iemand in de omgeving die wil helpen bij huishoudelijke taken, zoals een familielid of mantelzorger, een buur of een kennis. Die werkzaamheden hoeft een thuishulp dan niet te doen. En in sommige gevallen hebben inwoners zelf de financiële middelen om de hulp bij het huishouden te kunnen betalen.

Voorop staat dat een huis schoon en leefbaar moet zijn. Daarom laten de gemeente en Incluzio Hollands Kroon de indicatie graag over aan Axxicom Thuishulp. Axxicom Thuishulp levert namelijk de hulp in de huishouding in Hollands Kroon. En daarmee zijn zij de expert op dit gebied. Axxicom Thuishulp heeft in meerdere gemeenten ervaring met resultaatgericht indiceren.

Wat houdt resultaatgericht indiceren in?

Door resultaatgericht te indiceren, krijgt iedereen precies de hulp bij het huishouden die nodig is. Niets meer, maar ook niets minder. Het is dus persoonlijker: afgestemd op de eigen situatie van de inwoner. En het is ook een eerlijkere manier om hulp vast te stellen. Want op deze manier kan de gemeente het budget voor hulp bij het huishouden beter spreiden over meer inwoners. Met andere woorden: iedereen krijgt ondersteuning bij wat echt nodig is én meer inwoners kunnen hulp bij het huishouden krijgen. En dat is belangrijk, want we worden met elkaar steeds ouder. Daarmee is resultaatgericht indiceren vooral toekomstgerichter. Met elkaar dragen we eraan bij dat er ook in de toekomst hulp bij het huishouden is voor iedereen die ervoor in aanmerking komt.

Bij resultaatgericht indiceren brengen we in kaart:

 • Wat er moet gebeuren
 • Wat iemand zelf nog kan
 • Waar iemand hulp bij kan krijgen van de omgeving
 • Waarbij de hulp nodig is van een thuishulp

Huishoudelijke hulp aanvragen

Is er niemand die u kan helpen? Dan kunt u terecht bij de zorgaanbieders en de gemeente. De hulp bij het huishouden vraagt u rechtstreeks aan bij de zorgaanbieder; Axxicom Thuishulp en Woonzorggroep Samen voeren samen de hulp bij het huishouden in onze gemeente uit. Bij welke organisatie u moet zijn hangt af van waar u woont in onze gemeente.

Woont u in de volgende postcodegebieden:

 • 1733 BA              De Trambaan
 • 1777 BA              Hof van Wieringen
 • 1779 BJ               Kapellehof
 • 1771CA               Lelypark
 • 1735HP               Maria Mater
 • 1764GM              De Caroussel
 • 1761BR               Keijzershof

Dan vraagt u hulp bij het huishouden aan bij Woonzorggroep Samen:

> Huishoudelijke hulp aanvragen bij Woonzorggroep Samen


Woont u in een ander postcodegebied dan hierboven?

Dan vraagt u hulp bij het huishouden aan bij Axxicom Thuishulp:

> Huishoudelijke hulp aanvragen bij Axxicom Thuishulp

Persoonsgebonden budget aanvragen

Het is ook mogelijk om een persoonsgebonden budget (pgb) aan te vragen. Dan kunt u zelf hulp inhuren. Doe de pgb-test om te bekijken of u in aanmerking komt voor een persoonsgebonden budget. Aanvullend kunt u een persoonlijk plan maken. Dit helpt de aanbieder om snel inzicht te krijgen in uw persoonlijke situatie en gewenste invulling van uw hulpvraag. Hierdoor kunnen zij uw aanvraag sneller beoordelen.

Meer over het maken van een persoonlijk plan leest u op Slimme lijst: Persoonlijk plan – Per Saldo (pgb.nl).

Ook voor een pgb-aanvraag neemt u contact op met één van de zorgaanbieders op basis van uw postcodegebied (zie ‘Huishoudelijke hulp aanvragen’)